Na zijn studies wiskunde studeerde Joris als bariton bij Bernadette Degelin aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen, waar hij zich verdiepte in het zangersrepertoire. Hij kreeg er o.a. les van Lucienne Van Deyck en Jozef De Beenhouwer (Lied), Andrew Wise (Oratorium) en Guy Joosten (Opera). Hij volgde er ook masterclasses bij o.a. John Norris, Carol Yahr en Udo Reinemann.

Joris wordt vandaag gecoacht door Bart De Kegel.

Sinds 2005 is Joris bariton bij het Vlaams Radio Koor o.l.v. chef-dirigent Hervé Niquet en Bart Van Reyn. Daar creëerde hij als solist ook werk van Bo Holten en Johan Duyck en werkte hij mee aan tal van cd-, radio- en tv-opnames.

Joris concerteerde ook als solist in heel wat Europese landen, in New York en Zuid-Korea. Dit in samenwerking met tal van andere ensembles, in een heel uiteenlopend repertoire, van Renaissance tot hedendaags en creaties van nieuw werk. 

Hij werkte onder meer samen met het Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe. Joris is ook verbonden als bariton aan het Bach-Cantateproject BachPlus onder leiding van Bart Naessens.