Vincent Lesage studeert musicologie (1996-2000) aan de K.U. Leuven en barokviool (2000-2005) en zang (2005-2008) aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Belangrijke stimulansen krijgt hij van Sigiswald Kuijken, Lena Lootens, Udo Reinemann, Howard Crook en Edith Wiens. Als tenor met focus op oude muziek en oratorio is hij een veelgevraagde gast voor de evangelistenrol in de Passies van Bach en voor andere solopartijen in het werk van Bach, Telemann, Haydn, Mozart, Mendelssohn.

Als ensemble-zanger zingt hij o.m. bij het Chœur de Chambre de Namur, L’Arpeggiata, Akadêmia, Collegium Vocale Gent, RIAS Kammerchor, Ictus en Oltremontano. Hij dirigeert jarenlang het Brussels Bachkoor en Clockwork Music Brussels. Zijn eigen ensemble Querelles is gespecialiseerd in de 17de-eeuwse protestantse figuraalmuziek. Vincent Lesage woont sinds 2020 in Leipzig waar hij zich met name verdiept in de Sammlung Jacobi te Grimma, één van de belangrijkste bronnen van dit repertoire voorafgaand aan het Thomaskantoraat van Bach.

Ook in het theater is Vincent Lesage actief: hij werkt mee aan muziektheater- en operaproducties aan De Munt, Opéra Royal de Wallonie, de Vlaamse Opera, LOD, de Volksopera, de Nationale Reisopera, Opera 2Day Den Haag, LOD en Budapest Festival Orchestra.