Pieter De Praetere is een Belgische countertenor. Als solist legt hij zich vooral toe op barokmuziek. Daarnaast is hij een veelgevraagde figuur in het muziektheater.

Pieter is geboren in een muzikale familie. Op zijn 10de gaat hij stemvorming volgen bij Pascal Devreese in Ronse. Op zijn 16de trekt hij naar countertenor Steve Dugardin in Antwerpen. Tijdens zijn studies Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Gent volgt hij les bij Hilde Coppé. Kort daarna trekt hij naar het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Lena Lootens. Ook vandaag nog zijn coach voor stem en carrière.

Als solist heeft Pieter al een aardig repertoire opgebouwd. Zo vertolkte hij solistenrollen in Messiah van Händel, Stabat Mater van Pergolesi, Gloria van Vivaldi en een aanzienlijk aandeel van cantates, motetten en oratoria van J.S. Bach. Pieter werkt met orkesten als Musica Gloria, Il Gardellino, B’Rock, Apotheosis en musici Korneel Bernolet, Bart Naessens, Beniamino Paganini, Nele Vertommen etc.

Naast het klassieke concertleven bevindt Pieter zich vaak in het theater. Zo speelde Pieter in producties van Tg Vagevuur, Walpurgis, Kloppend Hert, Malpertuis,… In 2017 sloot Pieter zich aan bij Theatergezelschap Aardvork. Hun eerste wapenfeit werd Franzerl, Een theatermonoloog van 8 tot 88 over de muziek en figuur van Franz Schubert. Pieter vertolkt daarin de hoofdrol. Acterend en zingend brengt hij het personage en de muziek tot leven. Deze voorstelling tourt al drie seizoenen langs Belgische schouwburgen met meer dan 100 voorstellingen, o.a in Concertgebouw Brugge tijdens Iedereen Klassiek. De opvolger Henry (over Henry Purcell) ging eind 2019 in première en speelde afgelopen seizoen op digitale wijze in Belgische schouwburgen en bereikte toch 5000 jongeren. Dit seizoen komt Henry live weer tot leven en gaat Aardvork ineens ook met voorstelling 3 op tournee: deze keer rond Russische klassieke muziek: De Rus&Comen.