– dirigent

Sabine Haenebalcke studeerde op 19-jarige leeftijd af als pianiste aan het Koninklijk Muziek- conservatorium te Gent. In de eerste jaren als uitvoerend musicus verwierf ze reputatie als uitmuntend Chopin-vertolker en was ze een gewaardeerd partner in diverse kamermuziek-formaties. Na enige tijd schoolde ze zich bij, eerst als koordirigent, later als orkestdirigente bij onder meer Nicolas Brochot (Parijs), Pierre Cao (Luxemburg), en Laszlo Heltay (Londen).

In 1990 richtte zij het vocaal ensemble Kalliope op. Ze slaagde erin dit ensemble op korte tijd uit te bouwen tot een door het publiek zeer gewaardeerd koor. Kalliope behaalde op 6 december 1991 in Parijs de eerste prijs op Le premier Mondial des Choeurs et Chorales, georganiseerd door het Franse ministerie van Cultuur.

De drang tot dirigeren leidde haar als vanzelf naar het grotere werk. In oktober 1997 debuteerde zij als orkestdirigent aan het hoofd van het Symfonieorkest van Vlaanderen. Zij dirigeerde toen werk voor koor, orkest en solisten in een programma met werk van Vic Legley, Karol Szymanowski, Jozef Ryelandt en Francis Poulenc. De uitvoeringen vonden plaats in de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal te Antwerpen en in de Bijloke-concertzaal in Gent.

Ze is een van de oprichters en lid van de vereniging “Femmes Maestros – Organisation Mondiale – World Organisation” voor de bevordering van vrouwelijke dirigenten, onder het beschermheerschap van Sir Simon Rattle.

Sinds 1998 is Sabine Haenebalcke eveneens de vaste dirigent van het Kortrijks oratoriumkoor Altra Voce. In die functie dirigeerde ze koor, orkest en solisten bij de uitvoering van tal van grootse werken.

Als gastdirigent werkte zij onder meer met het Vlaams Radiokoor.

Regelmatig wordt op haar een beroep gedaan als jurylid op nationale en internationale koorwedstrijden. Ook als koorcoach wordt haar expertise zeer gewaardeerd.

Zij is eveneens docente piano aan het MUDA te Gent.

Leen Uytterschaut – concertverantwoordelijke

Steven D’hoore – voorzitter, secretariaat en penningmeester