Kalliope volledig

Kalliope

In september 1990 richtte Sabine Haenebalcke Kalliope op. Met een 13-tal leerlingen o.a. van de Gentse Kunsthumaniora (huidig MUDA) repeteerde ze een tijdlang op de zolder van haar woning.

De muzikale vreugde en de kwaliteit waren zo groot dat Sabine het groepje inschreef voor een internationale koorwedstrijd in Parijs. Ze kaapten er de eerste prijs weg, amper 15 maanden na hun oprichting.

De groep groeide en de profilering werd duidelijker: Kalliope specialiseerde zich in de uitvoering van hoofdzakelijk tonale hedendaagse a capella muziek. De Vlaamse muziek kreeg hierbij extra aandacht. Kalliope verzorgde verschillende creaties: de Vlaamse componisten Raymond Schroyens, Vic Nees, Kurt Bikkembergs, Lucien Posman en anderen mochten sommige van hun composities voor het eerst uit Kalliopemonden horen.

Kalliope plaatste zich bij haar eerste deelname aan het Provinciaal koortornooi  in 1993 meteen in ‘uitmuntendheid’ en zingt sinds haar tweede deelname in de hoogste ‘ere-divisie’. Dit niveau heeft het koor op buitenlandse festivals en wedstrijden herhaaldelijk mogen verdedigen, meer bepaald in Spanje, Tsjechië, Frankrijk, Italië, Nederland, …

Naast het a capella repertoire verleent Kalliope ook regelmatig haar medewerking aan de uitvoering van oratoria onder leiding van haar dirigent, van de barok met de Johannes Passie en de Hohe Messe van Bach, over de romantiek met het Deutsches Requiem van Brahms tot de 20ste eeuw met o.a. A Child of our time van sir Michael Tippett.

Luister via ons Youtubekanaal…